Bitcoin și Energia Regenerabilă
bitcoin si energie regenerabila

Bitcoin și Energia Regenerabilă

Bitcoin consumă aproximativ 0,5% din tot curentul electric din lume. Mi se pare imens, un singur lucru să consume a 200-a parte din toată energie electrică din lume. Lăsând la o parte comparațiile cu sistemul bancar, care probabil consumă mai mult și mai poluant, e clar că trebuie să vedem cum putem optimiza treaba și pe bitcoin, ca să fie cât mai verde.

Deși cea mai mare parte din curentul folosit de bitcoin vine din surse regenerabile, tot există un procent de 30% pana la 40% care vine din cărbune, energie nucleară sau alte asemenea nenorociri. Și de aici vin critici (întemeiate, zice ecologistul din mine) cum că bitcoin e dăunător mediului. Aici ar merge o comparație cu foarte multe alte activități umane care sunt aproape inutile și au efecte mult mai dăunătoare asupra planetei, dar nu cred că asta e atitudinea bună, să arătăm cu degetul la chestii mai rele, ci să ne concentrăm pe soluții.

Minarea de bitcoin e dependent doar de o conexiune la internet, nu și de un anumit loc geografic. Iar pentru că maximizarea profitului e dependentă de costuri de curent cât mai mici, majoritatea operațiunilor de minare sunt în zone cu energie hidro, solară sau eoliană, pentru că acestea au devenit cele mai ieftine datorită evoluției tehnologice și vor continua să scadă în costuri de producție. De aici și faptul că bitcoin e majoritar eco, dar hai sa mergem mai departe.

De aici intru în chestii pe care nu le stăpânesc și ar fi fantastic dacă s-ar găsi oameni să mă corecteze dacă greșesc sau să explice mai bine.

Cei de la Square, o companie de consultanță mega crypto-friendly, au făcut un studiu din care au scos un model care transformă minatul de bitcoin din problemă în soluție. Susținând că rețeaua bitcoin poate să funcționeze ca un cumpărător unic de energie electrică, iar asta ar ajuta la o mărire considerabilă a capacității de producere a energiei solare și eoliene. Și Elon Musk pare să fie de acord cu acest model. Link către whitepaper aici.

Producția de energie solară și eoliană suferă de o problemă care dă multe bătăi de cap, intermitența. Soarele bate tare la amiază și vântul în general noaptea, iar punctul maxim de consum este seara, atunci când ajunge lumea acasă. Asta se traduce prin perioade în care se produce prea multă energie și alte în care se produce prea puțină.

Această problemă se rezolvă parțial prin creșterea capacității de stocare a energiei în momentele de surplus, pentru a fi dată mai târziu în rețea când e cererea mai mare decât producția. Dar cei de la Squre au dus treaba puțin mai departe, băgând în combinație și mining-ul de bitcoin pentru a folosi excesul de energie, care deseori este pierdut pur și simplu. Aceștia propun ca producătorii de energie să aibă și aparatură de minat, complementar cu baterii pentru stocare. Jmecheria aici este că în momentele în care se produce prea multă energie, care nu va fi folosită de nimeni, producătorii pot da drumu la aparatele de minat. Transformând curent electric care s-ar fi pierdut în bitcoin, adică transformând o pierdere în câștig.

O îngrijorare pe care o am este legată de cum poate opera rețeaua bitcoin în asemenea condiții. În funcție de rata de hash-are a rețelei se face o ajustare a dificultății. Idea este ca un nou block să fie rezolvat în medie la 10 minute, iar în funcție de cât de mare sau mică este rata de hash-are, se ajustează dificultatea găsirii acelor block-urilor, pentru a păstra media de 10 minute. Doar că această ajustare nu se întâmplă în timp real, ci aproximativ la 2 săptămâni. Iar faptul că producătorii de energie ar deschide și închide aparate de minare după nevoie, afectează rata de hash-are a rețelei. Dar asta îmi imaginez că s-ar rezolva dacă ar exista o distribuție simetrică pe emisfere, poate.

Deși nuanțele acestui sistem mă depășesc teribil, orice inițiativă care ne duce spre o economie bazată pe energie regenerabilă e fantastică. Și mai fantastic ar fi ca frățiorul nostru bitcoinutz să joace un rol masiv în această transformare globală. Dacă modelul propus de Square e soluția câștigătoare, rămâne de văzut. Dar orice discuție de genul ne aduce mai aproape de soluții.

————————————

💡 Prosocial Labs este un blockchain think tank axat pe educatie cripto și blockchain. Majoritatea materialelor noastre sunt gratuite iar sprijinul tău financiar ne ajută să ducem acest tip de informație la cât mai multă lume.
Te invităm pe Patreon sau să vizitezi secțiunea de donații a site-ului.

👉 Te poți abona și la canalul de youtube. Sau poți descărca ebook-ul nostru gratuit.

Liked it? Take a second to support Prosocial Labs on Patreon!

Leave a Reply

Close Menu
×
×

Cart