Ethereum 2.0 și Consolidarea Democrației prin Blockchain

Ethereum 2.0 și Consolidarea Democrației prin Blockchain

Democrația este direct dependentă de cât de bine sunt structurate și funcționează instituțiile care rulează acest sistem. Simt nevoia să precizez de la început că nu sunt împotriva ideii de stat, dar e foarte mult loc de mai bine, democrația fiind un sistem care trebuie consolidat prin crearea de structuri mai reziliente, prin care să minimizăm impactul erorilor umane și relei voințe. 

Statul a reușit să dea autoritate instituțiilor sale prin centralizarea puterii, care este susținută în principal de trei monopoluri: legislație, bani și identitate. Cu toate defectele centralizării instituționale, cu siguranță este un sistem  mai puțin centralizat și care dă rezultate mai cinstite decât sisteme autoritare, dar e nevoie să încercăm să descentralizăm și mai mult sistemul care ne guvernează. 

Totul a început cu descentralizarea banilor, bitcoin ne-a demonstrat că se poate rula un sistem ce este în afara controlului oricărui individ sau entități și care garantează respectarea regulilor prin însăși structura sa. Dar ethereum a dus totul mai departe, deschizând acest sistem către ingeniozitatea umană, dându-ne capacitatea de a rula orice set de reguli ce pot fi matematic definite sub formă de contracte smart.

Cea mai mare inovație care stă la baza criptomonedelor este tehnologia blockchain, pe care o definesc ca fiind o infrastructură de management digital a încrederii. Acesta creează siguranța rețelei prin utilizarea criptografiei și a unui algoritm de consens descentralizat finanțat prin câștiguri de criptomonede. 

Ethereum a luat tot ce poate oferi un blockchain și a adăugat un limbaj de programare prin care oricine poate face uz de proprietățile unice oferite de această tehnologie. În funcție de scopul pe care îl ai, poți folosi una sau mai multe dintre următoarele proprietăți:

1. Secvența imuabilă de evenimente
2. Posesie digitală deplina
3. Contracte smart si cod de neoprit
4. Consens descentralizat
5. Stimulente de comportament prin distribuție de monede
6. Confidențialitate și simetria informațiilor
7. Guvernanta si transparenta
8. Oracoli blockchain

Acum avem unelte necesare pentru a construi atât sisteme de identitate descentralizate, cât și integrarea blockchain-ului în sistemul legislativ pentru a crea mai multă transparență și corectitudine. Iar cel mai probabil, aceasta va fi infrastructura pe care se construiește cetățenia digitală globală. Un asemenea sistem ar lucra în două direcții foarte puternice: dovadă de concept și alternativă la sistemul tradițional.

Idea de alternativă la sistemul tradițional este un stimulent foarte bun pentru schimbare, pentru că efectiv rupe monopolul instituțional pe cele trei sisteme de legislație, bani și identitate. Iar asta oferă celor care sunt nemulțumiți de statele în care trăiesc o strategie de ieșire din sistem. Cei care trăiesc în state democratice, dar totuși necompetitive la nivel de servicii furnizate cetățenilor, pot să lucreze doar cu cetățenia globală. Și după cum s-a tot demonstrat, apariția competiției forțează un monopolist să își îmbunătățească operațiunile.

Iar pe partea de dovadă de concept treaba e destul de simplă. Operațiunile rulate pe blockchain sunt complet transparente și codul lor este open source. Asta înseamna că orice structură care se dovedește a fi utilă și rezilientă, poate fi copiată și integrată la nivel instituțional. 

Deci, în câțiva ani vom avea o situație foarte interesantă. Vorba americanilor, s-a creat un ”sweet spot”, presiune posibilității de ”exit” a cetățenilor plus inovațiile masive la care se lucrează cel mai probabil vor forța statele să creeze instituții mai cinstite și performante. De aceea consider că ethereum 2.0 va juca un rol imens în consolidarea democrației la nivel global. 

————————————

💡 Prosocial Labs este un blockchain think tank axat pe educatie cripto și blockchain. Majoritatea materialelor noastre sunt gratuite iar sprijinul tău financiar ne ajută să ducem acest tip de informație la cât mai multă lume.
Te invităm pe Patreon sau să vizitezi secțiunea de donații a site-ului.

👉 Te poți abona și la canalul de youtube. Sau poți descărca ebook-ul nostru gratuit.

Liked it? Take a second to support Prosocial Labs on Patreon!

Leave a Reply

Close Menu
×
×

Cart